Az Ellenzéki Együttműködés –

vagyis ELEGY – civilek, szakértők és ellenzéki pártok együttműködése, amely 2018 végén a rabszolgatörvény elleni közös ellenzéki megmozdulások koordinálásával indult pártok, civilek és szakszervezetek részvételével, majd folytatódott 2019 közepén a budapesti és ferencvárosi előválasztást megszervező – civilekből és az összes ellenzéki párt képviselőiből álló Civil Választási Bizottság működésével.

2020 elején

az ellenzéki együttműködésben új fejezet kezdődött: létrejött az ELEGY, melynek célja, hogy az érintett felek koordinációja és együttműködése révén megteremtse a demokrácia és jogállamiság helyreállításának feltételeit Magyarországon. Ennek keretében szakmailag megalapozott politikai és szakpolitikai megoldásokat dolgozunk ki az aktuális és hosszú távú kihívásokra az egészségügy, az oktatásügy, az közjog, a szociális és nyugdíjügyek, a gazdaságirányítás valamint az előválasztás terén.

Proaktív közös ellenzéki fellépésekkel

szeretnénk valós alternatívát felmutatni a társadalom számára, és aktivizálni az új, eredeti, ütőképes ellenzékre vágyó választópolgárokat.

Első akciónk a felhatalmazási törvény elleni, csaknem 110 ezer embert megmozgató petíció volt.

Mit szeretnénk elérni?

– országos előválasztási felkészülést a következő választásra ami legkésőbb 2022-ben lesz ezért már most el kell kezdeni.

– minden szavazókörben legyen legalább egy független vizsgálóbizottsági tag és ellenőr.

– megtalálni az ellenzék közös miniszterelnök jelöltjét egy karizmatikus vezető személyében akit mindenki elfogad és támogat.

– technikai ellenzéki összefogást, első lépésként a Fidesz leváltása érdekében a pártokat és a függetleneket, civileket egy asztalhoz ültetve.

– egy (akár) digitálisan és telefonon is lebonyolítható előválasztási és népszavazási rendszer létrehozását.

– szakmailag megalapozott politikai és szakpolitikai megoldásokat dolgozunk ki az aktuális és hosszú távú kihívásokra az egészségügy, az oktatásügy, az közjog, a szociális és nyugdíjügyek, a gazdaságirányítás valamint az előválasztás terén.

Miért most?

– az ellátórendszerek, az oktatás, az egészségügy, és a rendvédelem teljesítőképessége a határán van, bármikor kialakulhat nem várt helyzet amire előre elkell kezdeni felkészülni.

– az egyre növekvő szegénység és kilátástalanság, a harag a jelenlegi korrupt rendszerrel szemben, a gazdasági válság nem megfelelő kormányzati kezelése a belső feszültség fokozódásával soha nem látott szintet érhet el ami a 2022-esnél korábbi parlament választás megtartását jelentheti.