Az Ellenzéki Együttműködés -

vagyis ELEGY – civilek, szakértők és ellenzéki pártok együttműködése, amely 2018 végén a rabszolgatörvény elleni közös ellenzéki megmozdulások koordinálásával indult pártok, civilek és szakszervezetek részvételével, majd folytatódott 2019 közepén a budapesti és ferencvárosi előválasztást megszervező – civilekből és az összes ellenzéki párt képviselőiből álló Civil Választási Bizottság működésével.

2020 elején

az ellenzéki együttműködésben új fejezet kezdődött: létrejött az ELEGY, melynek célja, hogy az érintett felek koordinációja és együttműködése révén megteremtse a demokrácia és jogállamiság helyreállításának feltételeit Magyarországon. Ennek keretében szakmailag megalapozott politikai és szakpolitikai megoldásokat dolgozunk ki az aktuális és hosszú távú kihívásokra azegészségügy, oktatásügy, közigazgatás, előválasztás, szociális és nyugdíjügyek, valamint gazdaságirányítás terén. 

Proaktív közös ellenzéki fellépésekkel

szeretnénk valós alternatívát felmutatni a társadalom számára, és aktivizálni az új, eredeti, ütőképes ellenzékre vágyó választópolgárokat. 

Első akciónk a felhatalmazási törvény elleni, csaknem 110 ezer embert megmozgató petíció volt.

Mit szeretnénk elérni?

– országos előválasztási felkészülést a következő választásra ami legkésőbb 2022-ben lesz ezért már most el kell kezdeni.

– minden szavazókörben legyen legalább egy független vizsgálóbizottsági tag és ellenőr.

– megtalálni az ellenzék közös miniszterelnök jelöltjét egy karizmatikus vezető személyében akit mindenki elfogad és támogat.

– technikai ellenzéki összefogást első lépésként a fidesz leváltása érdekében a pártokat és a függetkleneket, civileket egy asztalhoz ültetve.

– egy digitálisan és telefonon lebonyolítható előválasztási és népszavazási rendszer létrehozását.

Miért most?

– az ellátórendszerek, az oktatás, az egészségügy, és a rendvédelem teljesítőképessége a határán van, bármikor kialakulhat nem várt helyzet amire előre elkell kezdeni felkészülni.

– az egyre növekvő szegénység és kilátástalanság, a harag a jelenlegi korrupt rendszerrel szemben, a gazdasági válság nem megfelelő kormányzati kezelése a belső feszültség fokozódásával soha nem látott szintet érhet el ami a 2022-esnél korábbi parlament választás megtartását jelentheti.